Acasă » Lucrari gata facute » A.S.E. » Lucrari de licenta ASE – Achizitii si fuziuni in sistemul bancar romanesc

Lucrari de licenta ASE – Achizitii si fuziuni in sistemul bancar romanesc

Activitatea bancara in Romania nu se situeaza la exigentele si standardele industriei bancare europene, piata bancara romaneasca inregistrand un numar redus de operatori (39 banci comerciale la sfarsitul anul 2002). In cursul ultimului deceniu, putem spune ca principalele modificari au fost determinate de lichidarea BANCOREX si de inceperea procesului de privatizare la care se adauga falimentul unor banci private cu o cota de piata mai mica.Procesul de privatizare a bancilor cu capital majoritar de stat a cunoscut un moment important in octombrie 2002, cand a avut loc definitivarea privatizarii Banc Post prin vanzarea pachetului deactiuni detinut de APAPS catre banca elena EFG Eurobank Ergasias(care astfel, impreuna cu Banco Portugues do Investimento Sa, a dobandit majoritatea). Privatizarea Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca cu capital de stat din sistem, a esuat in doua randuri, in principal ca urmare a mediului international nefavorabil unor astfel de tranzactii. Ca urmare, strategia de vanzare a BCR a fost regandita, urmand ca intr-o prima etapa sa se atribuieun pachet de 25 la suta plus un vot institutiilor internationale BERD si BIRD, pozitia de actionar a acestora fiind temporara – in viitorii trei ani urmeaza sa fie cautat un investitor strategic, o data cu imbunatatirea conditiilor de piata. Daca la sfarsitul anului 1998, cele 7 banci cu capital integral sau majoritar de stat detineau mai mult de 71,02% din totalul activelor sectorului bancar la data de 31.12.2002, mai existau doar trei banci cu capital majoritar de stat ce controlau doar 40,4% din activele sistemului bancar si 29,9% din capitalul social al sistemului bancar romanesc.

Referitor la activele detinute de capitalul strain, raportat la activele nete bilantiere ale intregului sistem, conform datelor furnizate de Raportul BNR anul 2001 observam ca bancile cu capital majoritar strain, inclusiv sucursalele bancilor straine detin cumulat 56,4% din activul net bilantier a sistemului bancar, respectiv 264.878,3 miliarde lei. Cresterea cotei de piata (exprimata prin cresterea activelor) in cazul bancilor cu capital strain a fost influentata de finalizarea privatizarii Bancii Agricole – Raiffeisen la 12 aprilie 2001 prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat catre Raiffeisen Zentralbank Osterreich A.G. si Fondul Romano-American de Investitii. In ceea ce priveste sucursalele bancilor straine, se detaseaza net ING Bank N.V. cu un activ net bilantier de 20.948,1 miliarde lei reprezentand 4,5% din activul net bilantier agregat. Putem spune ca incepand cu anul 2002, atat cantitativ dar mai ales calitativ, evolutia activelor bancare este determinata de capitalul strain si de B.C.R. Odata cu privatizarea acesteia evolutia sistemului bancar romanesc este determinata de capitalul strain, de interesele acestuia si de modul in care bancile straine isi orienteaz politica de creditare mutand centrul de greutate de la creditarea statului roman (un debitor sigur) catre economia reala. Pe viitor, evolutia marjelor bancare in Romania (in prezent cele mai ridicate – cu exceptia Turciei – din SE Europei) va fi determinata pe termen scurt de politica bancilor straine, de nivelul scontat al profitului, de concurenta care se va accentua intre bancile comerciale cu capital privat majoritar strain.

Internationalizarea bancara s-a suprapus in Romania procesului de restructurare financiara a bancilor si s-a reflectat indeosebi cantitativ prin numarul operatorilor bancari straini si prin volumul activelor acestora, iar in orizontul urmatorilor 5 ani credem ca se va reflecta latura calitativa a fenomenului prin aparitia si dezvoltarea unor noi produse si servicii bancare, atat pentru segmentul retail cat si pentru corporate, dar si prin specializarea anumitor banci sau infiintarea unor noi banci specializate (casele de economii indomeniul locativ). Efectele internationalizarii bancare asupra sistemului bancar romanesc sunt vizibile indeosebi sub forma participatiilor la capitalul social al bancilor comerciale persoane juridice romane sau prin capitalul de dotare, in cazul sucursalelor bancilor straine. In cadrul participatiilor straine de capital, ponderea cea mai ridicata era inregistrata de investitori provenind din Grecia, pe pozitiile urmatoare situandu-se actionari din Turcia, Franta, SUA, Austria, Olanda etc. In prezent, 24 banci straine opereaza pe piata bancara romaneasca ca urmare a stabilirii unei prezente de afaceri sub forma bancilor persoane juridice romane la care se adauga 8 sucursale ale unor banci straine. Dintre aceste entitati, 17 au societati mama in urmatoarele tari ale Uniunii Europene: Olanda, Austria, Grecia, Franta, Italia, Germania. De asemenea, din afara spatiului european, sunt prezente banci din Turcia, Egipt si SUA.

Desi numarul institutiilor bancare a crescut de sapte ori din 1991 si pana in prezent, sistemul bancar romanesc continua sa se caracterizeze printr-un grad relativ ridicat de concentrare. La nivelul anului 2005, piata bancara era dominata de cinci banci: Banca Comerciala Romana, BRD-Societe Generale, Raiffeisen Bank, C.E.C. , Banca Comerciala „Ion Tiriac”.

Restructurarea bancara a avut si va continua sa aiba un efect pozitiv, de antrenare, asupra intermediarilor bancari.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: