Acasă » Uncategorized » Rolul factorului uman in cadrul firmei

Rolul factorului uman in cadrul firmei

Rolul primordial al resurselor umane la scara întregii societăţi se regăsesc şi la nivelul firmei, fapt recunoscut şi argumentat de numeroşi oameni de ştiinţă din diferite ţari. Principalele elemente care pot demonstra acest lucru sunt următoarele:

Forţa de muncă este singura creatoare de valoare de întrebuinţare. De fapt firma reprezintă celula economică de bază a societăţii în care se crează de către oameni produse şi servicii.

Resursa umană este singura creatoare nu numai sub aspect economic ci şi sub aspect spiritual, ştiinţific. Generarea de noi idei concretizate în produse, tehnologii, metode de conducere, soluţii organizatorice noi s.a., este apanajul exclusiv al omului.

Eficacitatea şi eficienţa utilizării resurselor materiale şi informaţionale depind într-o măsură hotărâtoare de resurse umane. Practica activităţii economice relevă nu puţine situaţii când întreprinderi înzestrate la fel tehnico-financiar şi informaţional sau au niveluri foarte apropiate, obţin performanţe economice sensibil diferite.

Accentuarea rolului resurselor umane nu semnifică însă o subevaluare a resurselor materiale, financiare şi informaţionale. Conceperea sistematică a firmei implică abordarea resurselor umane în strânsă intrdependenţă cu celelalte resurse pornind de la obiectivele fundamentale la a căror realizare concură împreună, de la conexiunile de esenţă ce există între ele. Suprasolicitarea resurselor umane în detrimentul celorlalte afectează echilibrul dinamic al întreprinderii ce condiţionează dezvoltarea sa profitabilă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: