Acasă » Uncategorized » Politica monetară comună

Politica monetară comună

Tratatul de la Roma nu face referire în mod explicit la introducerea unei monede unice şi nici la un sistem de coordonare a politicilor monetare între statele membre, ci doar, prin paragrafele 103-107, precizează că „fiecare ţară participantă la procesul de integrare consideră politicile sale conjuncturale şi politicile în domeniul cursului de schimb ca elemente ale unui consens reciproc acceptabil, considerand cursul de schimb ca fiind o problemă de interes comun” .

Pe parcursul primilor ani ai construcţiei europene, în care s-au pus bazele uniunii vamale şi s-au creat instrumentele Politicii Agricole Comune, principala problemă a Comunităţii din perspectivă monetară a fost ajustarea cursurilor de schimb. Aceasta se datora faptului că atât funcţionarea, cât şi performanţele Politicii comerciale comune şi ale Politicii Agricole Comune erau puternic influenţate de fluctuaţiile cursului de schimb valutar.

Tratatul Uniunii Europene semnat la Maastricht în 1991 este cel care a condus la introducerea unei politici monetare comune bazată pe o monedă unică administrată de către o singură bancă centrală independentă.

În conformitate cu prevederile Tratatului, obiectivul de bază al politicii monetare comune şi al politicii cursului de schimb îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi fără a aduce prejudicii acestui obiectiv, susţinerea politicilor economice generale ale Uniunii, în concordanţă cu principiile economiei libere de piaţă şi ale concurenţei.

De menţionat că moneda euro este utilizată ca şi însemn monetar şi în alte state, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Andora, Islanda, Lichtenstein, etc.

Alături de introducerea monedei euro în spaţiul format de către statele membre care au îndeplinit criteriile de convergenţă, un moment de importanţă crucială l-a constituit înlocuirea politicilor monetare naţionale cu o politica monetară comună, concepută de către Banca Centrală Europeană.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: