Acasă » Uncategorized » ANALIZĂ COMPARATIVĂ ÎNTRE CREDIT ŞI LEASING

ANALIZĂ COMPARATIVĂ ÎNTRE CREDIT ŞI LEASING

Teoretic, leasing-ul este destinat tuturor categoriilor de persoane: fizice, juridice şi persoanelor autorizate. Practic însă, acest serviciu financiar este avantajos mai mult pentru persoanele juridice. În cazul persoanelor juridice, avantajele leasing-ului sunt mai evidente. În primul rînd, o societate comercială care achiziţionează un bun în leasing financiar beneficiază de deducerea fiscală atât a dobânzii plătite, cât şi a amortizării. Beneficiile leasing-ului operaţional sunt:


* dacă agentul economic optează pentru leasing-ul operaţional, deducerea se face la întreaga rată de leasing. În cazul leasing-ului financiar, riscurile legate de dreptul de proprietate asupra bunului sînt transferate utilizatorului de la începutul contractului. Dreptul de proprietate trece efectiv de la societatea de leasing la utilizator la sfîrşitul contractului. În cazul leasing-ului operaţional însă, bunul care face obiectul contractului de leasing rămîne în proprietatea societăţii de leasing pe toată durata contractului şi după încheierea contractului. Totodată, contractul acoperă doar o parte redusă din durata de viaţă a bunului. Altfel spus, utilizatorul bunului închiriază bunul respectiv plătind o chirie pentru aceasta. Însă nici Altex, nici Domo, nici Flanco, cei mai reprezentativi comercianţi de produse electrocasnice, nu vînd produse în leasing.
* taxa pe valoare adăugată este un alt element care diferenţiază ratele de leasing. În cazul finanţării prin leasing, taxa pe valoare adăugată se achită gradual, o dată cu achitarea fiecărei rate lunare. În schimb, dacă vorbim de rate, această taxă trebuie achitată în momentul cumpărării bunului respectiv. Un avantaj ar fi acela că TVA-ul se plăteşte eşalonat, la nivelul fiecărei rate lunare. De asemenea, cei care doresc să achiziţioneze diferite produse în leasing printr-o firmă au avantajul menţinerii unui bilanţ contabil „curat” şi a unui mai bun control al lichidităţilor. Altfel spus, agentul economic care a obţinut finanţare în leasing poate accesa fără probleme şi alte credite bancare. Marile firme nu îşi pun problema lipsei fondurilor. Ei iau în leasing doar pentru a-şi scurta bilanţul, care devine mai frumos, nu are datorii şi se poate reîndatora susţine ASLR. Un alt avantaj al finanţării în leasing se referă la taxele vamale. Acestea se plătesc la valoarea reziduală şi sînt, în general, mai mici decît dacă respectivul produs este cumpărat în rate. De exemplu, pentru un autoturism produs în afara Europei, taxele vamale pot atinge şi 30% din valoarea acestuia. În cazul unui contract de leasing, taxele vamale se plătesc la sfîrşitul contractului, la valoarea reziduală care este de 20% din preţul iniţial. În schimb, dacă acest produs este cumpărat în rate, taxele vamale se achită la întreaga valoare a produsului. De acest avantaj al finanţării prin leasing beneficiază atît persoanele fizice, cît şi cele juridice.
* persoanele fizice nu au practic avantaje semnificative dacă achiziţionează bunuri în leasing. Mai ales că nici Altex, nici Domo, nici Flanco, cei mai reprezentativi comercianţi de produse electrocasnice, nu vînd produse în leasing. Din 2005, pentru cei care doresc un autoturism în leasing, valoarea accizei este de cinci ori mai mare. În primul rînd, leasing-ul este mai scump. În general, firmele de leasing se refinanţează de la bănci şi îşi mai pun şi ei o marjă. De aceea,  ASLR-ul consideră că leasingul este mai scump. Costul mai ridicat al leasing-ului este în schimb compensat de procedura mai simplă de acordare a finanţării. În cazul leasing-ului, garanţiile se rezumă de regulă la bunul respectiv şi asigurarea acestuia. Alte garanţii pot fi solicitate în funcţie de politica societăţii de leasing. Astfel, un potenţial client al unei companii de leasing poate încheia contractul şi în 24 de ore.

Indiferent dacă este vorba de persoane fizice sau juridice, achiziţionarea unor produse în rate este avantajos din punct de vedere al cash flow-ului. Avantajul constă în eşalonarea plăţii preţului de achiziţie pe durata contractului faţă de plata integrală în cazul achiziţiei directe. Achiziţia în rate presupune însă şi un procent de dobîndă, inclus de regulă în preţ, care poate varia în funcţie de finanţatorul agreat de vînzător. Deoarece majoritatea societăţilor comerciale care vînd bunuri în rate au încheiate acorduri de finanţare cu băncile comerciale, garanţiile solicitate sînt de regulă aceleaşi ca în cazul unui credit luat direct de la bancă.
Conform ordonanţei privind Operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, operaţiunile de leasing pot avea ca obiect utilizarea echipamentului industrial, utilizarea bunurilor imobile cu destinaţie comercială sau industrială, utilizarea fondului de comerţ sau a unuia din elementele sale necorporale sau utilizarea bunurilor de folosinţă îndelungată şi a imobilelor cu destinaţie de locuinţă. În schimb, nu pot fi utilizate în sistem de leasing bunurile ce fac obiectul unei concesiuni, înregistrările pe bandă audio şi video, piesele de teatru, manuscrisele şi brevetele. În practică însă, cele mai multe contracte în leasing au ca obiect autoturismele.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: